maandag 19 mei 2025

34 Oplossingen voor werkgevers om de krapte op de arbeidsmarkt te verlichten

Het aantal WW-uitkeringen ligt nog steeds hoger dan vorig jaar maar daalt de afgelopen maanden. Hierdoor is voor werkgevers het aanbod aan nieuw personeel nog steeds beperkt. Dit resulteert in een blijvend krappe arbeidsmarkt waarin 53 % van de werkgevers aangeeft dat vacatures moeilijk zijn in te vullen. Werkgevers moeten dus creatief zijn in hun zoektocht naar geschikte kandidaten. UWV ondersteunt hierbij met 34 concrete oplossingen om personeelstekorten effectief aan te pakken. De oplossingen zijn onderverdeeld in 3 strategieën.

Breder werven
Vaak zijn werkgevers nog op zoek naar een kandidaat die precies past in een standaard functieomschrijving of die een vertrekkende werknemer één op één vervangt. Dit blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig. Als werkgevers meer selecteren op de inhoud van het werk in plaats van de beschrijving van de functie, kan het aantal kandidaten een stuk groter zijn. Meer nadruk op vaardigheden kan hierbij een hulp zijn. Ook werven onder kandidaten die nu nog vaak worden overgeslagen bij sollicitaties kan hierbij helpen. Denk aan mensen met een arbeidsbeperking, statushouders en asielzoekers of mensen van 55 jaar en ouder. Een voorbeeld hiervan zijn bedrijven als TommyTomato en AH Vos, een aantal vestigingen van Albert Heijn Haarlem en Koog aan de Zaan. Beide werkgevers hebben een deel van de werving specifiek gericht op kandidaten van 60 jaar en ouder. Dit doen zij omdat het goed past binnen de bedrijfsstrategie maar ook vooral omdat deze medewerkers een waardevolle aanvulling zijn voor het personeelsbestand.

Verschillen tussen sectoren

De verwachtingen verschillen per sector. In de drie arbeidsmarktregio’s in noordelijk Noord-Holland is de verwachting dat de sectoren zorg en welzijn, detailhandel en specialistische zakelijke dienstverlening de sterkste groei laten zien. De groei in de zorg en welzijn vertoont een sterke samenhang met de vergrijzing van de bevolking. Gezien het grote aandeel in de totale werkgelegenheid levert de banengroei in de zorgsector in absolute zin de meeste banen op in de drie arbeidsmarktregio’s. De groei in de specialistische zakelijke dienstverlening heeft te maken met de steeds strengere en bredere eisen die worden gesteld aan onderbouwing, verantwoording en controle. Te denken valt aan bijvoorbeeld consultancy, accountancy en juridische dienstverlening.

Werk anders organiseren
Een personeelstekort zorgt voor productieverlies en/of grotere werkdruk bij de huidige medewerkers. Als werkzaamheden binnen het bedrijf anders worden georganiseerd en kritisch naar lopende werkprocessen wordt gekeken kunnen mensen efficiënter worden ingezet. Ook kan samenwerking tussen bedrijven een oplossing bieden. In werving maar bijvoorbeeld ook in opleiding van nieuw en bestaand personeel.

Personeel behouden
De belangrijkste factor blijft toch voor veel bedrijven het behouden van huidig personeel. Dit start al bij het inwerktraject en kan eindigen bij benutten van kennis en ervaring van ouder personeel. Lang niet altijd zijn primaire arbeidsvoorwaarden zoals salaris hierbij doorslaggevend. Generatiemanagement, voldoende ontwikkelmogelijkheid en een flexibele houding ten opzichte van de werklocatie kunnen ervoor zorgen dat personeel er eerder voor kiest om bij de werkgever te blijven in plaats van naar een andere over te stappen.

Ontwikkeling WW-uitkeringen
In april 2025 werden er in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord 5.777 WW-uitkeringen verstrekt, 3,7% minder dan de maand ervoor. In de regio Zaanstreek/Waterland daalde het aantal WW-uitkeringen met -0,7% minder snel, naar 3.250. De daling in Zuid-Kennemerland en IJmond lag met -2,8% naar 3.916 hier tussenin. In de drie regio’s samen werden 12.963 WW-uitkeringen verstrekt, een toename van 7,8% ten opzichte van april 2024. In Nederland nam het aantal WW-uitkeringen in dezelfde periode met 8,1% toe.

Meer nieuws