vrijdag 27 september 2024

Post-hbo opleiding Energietransitie van Inholland Academy van start in Schagen

Vrijdag 27 september was de feestelijke aftrap van de post-hbo opleiding Energietransitie van Inholland Academy in Schagen. Wethouder Puck de Nijs-Visser gaf het officiële startsein. Gemeente Schagen markeert hiermee een mijlpaal, namelijk de eerste post-hbo opleiding in haar gemeente.  

Foto: Pierre Mettes fotografie

De deeltijdopleiding biedt een unieke kans aan twaalf inwoners en werkenden in de regio Noord-Holland Noord (NHN) om zich kosteloos verder te ontwikkelen op het gebied van de energietransitie, dankzij twaalf beschikbare scholingsvouchers. Deze vouchers zijn gefinancierd vanuit een rijksbijdrage uit de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland en het Ontwikkelfonds van Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPAnhn).

Maarten Versluis, regionaal wethouder Regio Deal Maritiem cluster, staat volledig achter de inzet van gelden uit de Regio Deal voor de twaalf scholingsvouchers: “Met deze opleiding sluiten we aan op de behoeften vanuit de arbeidsmarkt. Want er is een schreeuwend tekort aan goed geschoold personeel in de energiesector. En met het beschikbaar stellen van financiële middelen voor de vouchers verlagen we de drempel voor mensen om aan deze studie te beginnen. Hierdoor creëren we niet alleen meer instroom van gekwalificeerde professionals, maar dragen we ook actief bij aan een duurzamere toekomst en een sterker concurrerende energiesector.”

Post-hbo opleiding Energietransitie

De opleiding, ontwikkeld door Inholland Academy in samenwerking met Hogeschool Inholland en experts uit het bedrijfsleven, legt de nadruk op praktische toepasbaarheid en de behoeften vanuit de arbeidsmarkt. Tijdens de lessen wordt de energietransitie vanuit verschillende invalshoeken benaderd en leren deelnemers complexe projecten integraal aan te pakken met focus op de toekomst. Diverse sectoren, zoals de agrarische, technologische en maritieme industrieën, komen aan bod. De opleiding is zo opgezet dat deelnemers deze naast hun baan kunnen volgen, met veelal lessen in de avonduren – zowel online als fysiek bij Vonk en het gemeentehuis Schagen – en daarnaast zelfstudie. 

Wat levert het de regio op?

Wethouder Puck de Nijs-Visser benadrukt het belang van deze opleiding: “Wij zijn trots dat we in Schagen de eerste post-hbo opleiding mogen verwelkomen. De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Met de post-hbo opleiding Energietransitie bieden we inwoners uit onze regio de tools en kennis om actief bij te dragen aan een duurzame toekomst.” 

Transitieopgave

De energietransitie is een van de belangrijkste uitdagingen voor de regio Noord-Holland Noord. Deze complexe transitie raakt vrijwel elke sector en kent politieke, economische, sociale, ecologische en technische invalshoeken. Er is een groeiende behoefte aan zowel systeemdenkers als specialisten om deze transitie te realiseren. Inholland focust de komende jaren op de transitie naar een duurzame leefomgeving. De post-hbo opleiding Energietransitie van Inholland Academy speelt in op de behoefte die er is.

Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Het stimuleren van een Leven Lang Ontwikkelen en het aanmoedigen van talentontwikkeling zijn cruciaal voor het benutten en behouden van kennis en kunde in Noord-Holland Noord. En essentieel voor de economische vitaliteit en duurzame ontwikkeling van de regio. De post-hbo opleiding Energietransitie draagt daaraan bij.

Meer nieuws