vrijdag 22 maart 2024

De toekomst van de arbeidsmarkt

Tijdens het RPA-congres 2023 sprak Bart Götte, hoofddocent The Future of Work aan de UvA Academy, over de toekomst van de arbeidsmarkt. Zijn boodschap was hard, maar duidelijk; de arbeidsmarkt is op. ‘We vissen met z’n allen in een vijver die leeg is.’ De vraag is hoeveel uur we met elkaar nog beschikbaar hebben om te werken. En welke werkzaamheden we in die beperkte tijd echt gedaan willen hebben. De vergrijzing van de beroepsbevolking en aanhoudende tekorten zullen de arbeidsmarkt op korte termijn drastisch veranderen. Er zijn radicale keuzes nodig. De transitie heeft brede maatschappelijke gevolgen en vereist fundamenteel anders denken. Lees hier het hele verhaal. 

Human Capital Agenda 

Zoals gezegd een harde maar noodzakelijke boodschap. Waarvan de urgentie nog steeds niet tot iedereen is doorgedrongen of wordt erkend. Toch zullen we met elkaar in gesprek moeten, beginnen met nadenken over de keuzes die we met elkaar zullen moeten maken. De Human Capital Agenda (HCA) die we als RPAnhn samen met het Ontwikkelingsbedrijf NHN recent hebben opgeleverd, sluit hierop aan. In de drie genoemde actielijnen staan de thema’s waar we mee aan de slag moeten: 

  • Het binden en boeien van (nieuw) talent aan onze regio 
  • Het blijven doorvoeren van innovaties in het onderwijs en de beroepspraktijk 
  • Het professionaliseren van het HR-beleid bij het MKB (Strategische Personeelsplanning) 

Het oppakken van deze thema’s is een goede start, maar beslist niet de definitieve oplossing. Iets wat op is, zoals de arbeidsmarkt, kun je niet blijven gebruiken. Soms moet je het vervangen door iets nieuws. Een oproep aan iedereen; pak je rol! 

Meer nieuws