Verreweg de meeste beroepen hebben in meer of mindere mate te maken met automatisering. Ook als dit werkinhoudelijk niet direct noodzakelijk is, in de horeca of de zorg is bijvoorbeeld een deel van de registratie gedigitaliseerd en maakt het essentieel onderdeel uit van het werk. In een aantal andere beroepsrichtingen horen geautomatiseerde processen juist bij het werk. Over deze beroepen gaat vaak de discussie of deze op termijn niet volledig door digitalisering worden overgenomen. Hoe zeker zijn werknemers in deze beroepen in de toekomst nog van hun werk?
Veel vraag en concurrentie naar functies secretariaat in Noordelijk Noord-Holland
Een beroepsrichting waar digitalisering een grote invloed heeft op het werk zijn secretariële beroepen. Ook in de drie regio’s in Noordelijk Noord-Holland worden veel directiesecretaressen en managementassistenten gezocht. In totaal staan er meer dan 160 vacatures in deze richting open, vijf jaar gelden was dat nog niet de helft. De arbeidsmarkt voor het beroep is in alle drie regio’s krap, dat wil zeggen dat er in vergelijk met het aantal
vacatures weinig werkzoekenden staan ingeschreven. In Groot-Amsterdam komen er daar nog eens bijna 400 vacatures bij, en wordt de arbeidsmarkt getypeerd als zeer krap.
Werk verandert, maar verdwijnt niet
Recente ontwikkelingen laten zien dat onder invloed van digitalisering werk vooral verandert, niet zozeer verdwijnt. Een aantal specifieke beroepen wordt genoemd in de rapportage Ondanks digitalisering goede baankansen in deze 3 beroepen (werk.nl).
Secretarieel werk dat blijft wordt inhoudelijk uitdagender
In tegenstelling tot eerder richt de vraag bij secretariële functies zich tegenwoordig steeds vaker op MBO-4 niveau of wordt zelfs een HBO opleiding gevraagd. Dat komt omdat het beroep inhoudelijk de laatste jaren wel sterk is veranderd. Waar managers tegenwoordig veel vaker zelf hun agenda beheren wordt van een directiesecretaresse vaak gevraagd dat zij een proactieve houding aannemen en kunnen sparren met leidinggevenden.
Op 5 november publiceert UWV voor alle arbeidsmarktregio’s de Regio in Beeld. Hierin wordt onder andere ingegaan op de gevolgen van automatisering en digitalisering op de werkgelegenheid.
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In september 2024 werden er in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord 5.394 WW-uitkeringen verstrekt, een daling van 0,3% ten opzichte van de maand ervoor. In Zaanstreek/Waterland bleef het aantal WW-uitkeringen met 2.986 exact gelijk. In Zuid-Kennemerland en IJmond werden 3.750 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging van
0,9%. De stijging in Zuid-Kennemerland en IJmond is niet specifiek aan de ontwikkeling binnen één sector toe te dichten. Alleen in de sector overige zakelijke dienstverlening, waar onder andere de beveiliging en een aantal ondersteunende administratieve beroepen onder vallen was de ontwikkeling duidelijk minder gunstig. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen met 0,8%