Dit jaar viert het RPAnhn haar 25-jarig bestaan. Als wethouder van Alkmaar was Elly Konijn van 2013 tot 2022 nauw bij het platform betrokken. “Als voorzitter van het Algemeen Bestuur en vooral ook als ambassadeur. In die periode is er met elkaar keihard gewerkt om een stevige organisatie neer te zetten voor de arbeidsmarktregio. Een leerzame periode vol ups en downs.”
Elly Konijn (68) groeide op in Rotterdam, maar kwam door de liefde in Alkmaar terecht. “Daar begon ik jaren terug als vrijwilliger bij Overleg Stadsvernieuwing Alkmaar en was ik voorzitter van de Stichting Wijkraad de Mare. Avonden stond ik in te spreken bij commissievergaderingen en wethouders. Ik weet nog goed dat ik op een dag thuis kwam en klaagde dat niemand luisterde. Dan moet je zelf de politiek ingaan zei mijn man toen. En zo is het gekomen. Ik melde me bij D66 en in no time was ik fractievoorzitter. Uiteindelijk ben ik in 2012 benoemd tot wethouder en kreeg ik ook het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid in mijn portefeuille. Ik had geen idee wat dat was.”
Sparren met staatssecretaris
Dat duurde niet lang. Elly: “Al snel trok ik samen met Sharon Smit, die toen manager was, het land in om presentaties te geven en stonden we op congressen. Netwerken was echt mijn handelsmerk; mensen bij elkaar brengen. Ik vertelde graag over onze arbeidsmarktregio; hoe wij al goed op weg waren, wat er goed ging en wat juist niet. Ook de staatssecretaris wilde daar toentertijd alles over weten. Het was de tijd van het wel of niet slagen van de Participatiewet. Bedoeld om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Wij werden daarbij echt als serieuze gesprekspartner gezien. Dat was superleuk. Onlangs las ik in de krant dat er in de regio 30% meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk zijn geholpen. Een prachtig resultaat mede dankzij het RPA.”
In elkaar investeren
“Wat het RPA zo sterk maakt? Het brengt mensen samen en zorgt ervoor dat afspraken tussen alle betrokken partijen – onderwijs, overheid en ondernemers – worden nakomen. In mijn tijd kenden veel partijen elkaar nog niet en dan ontbreekt vaak het vertrouwen. Daar hebben we toen heel hard met z’n allen aan gewerkt om een stevige organisatie neer te zetten voor de arbeidsmarktregio. Knelpunten werden overwonnen door veel contact met elkaar te zoeken, te blijven praten en elkaar goed te leren kennen. Zonder competitie. Door in elkaars organisatie te investeren bouw je aan iets moois. Dit werk doe je namelijk niet voor jezelf, maar voor een ander. Zo groeide het vertrouwen, net als de samenwerking in het onderwijs, met het UWV, gemeentes, (sociale) bedrijven en ondernemers. Daar ben ik wel trots op.”
Ontwikkelingen signaleren
“Ik vind dat er na 25 jaar een heel stevige organisatie staat. Zeker door die krachtenbundeling van de drie o’s. De meerwaarde van het RPA zit ‘m echt in het samenwerken en het signaleren van ontwikkelingen. Juist die ontwikkelingen waar geen aandacht voor is, moet je op het netvlies van bestuurders zien te krijgen. Niet alleen bij wethouders met de participatiewet in hun portefeuille, maar ook bij de staatssecretaris en de minister. En als iets niet werkt, mogen ze dat ook weten. Niemand vindt het leuk om iets te doen wat niet werkt, toch? Met wetten is dat net zo. Dus door je daar tegenaan te bemoeien verandert er ook iets. Bij de Participatiewet is ons dat zeker gelukt. Al met al was het een leerzame periode met ups en down. Maar door vol te houden hebben we met elkaar iets heel moois gedaan.”
Vanaf april 2013 is Elly Konijn 8 jaar lang voorzitter geweest van het Algemeen Bestuur van het RPAnhn. In die periode is de samenwerking tussen publieke en private partijen in de regio versterkt en zijn er met 34 partners concrete afspraken vastgelegd in een convenant voor een werkende arbeidsmarkt. Dankzij haar steun is ook het ‘Gouden Kans Project’ (maatschappelijke diensttijd) mogelijk gemaakt.
