Locatie: Noord-Holland Noord, standplaats Alkmaar en werkzaam op wisselende locaties in de regio Noord-Holland Noord.
Dienstverband: 1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging
Opdrachtomschrijving: waarom zoeken we een kwartiermaker?
Voor de ontwikkeling naar een Werkcentrum in de regio Noord-Holland Noord zoeken we een kwartiermaker met strategische blik. De kwartiermaker wordt aangesteld om het Werkcentrum in deze dynamische regio op te zetten als onderdeel van de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. De kwartiermaker is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een Werkcentrum waar inwoners en werkgevers terecht kunnen met hun arbeidsmarkt-gerelateerde (ondersteunings-)vragen.
Al ruim 20 jaar wordt er in de regio Noord-Holland Noord regionaal samengewerkt op arbeidsmarktvraagstukken. Deze samenwerking tussen gemeenten, UWV, sociaal ontwikkelbedrijven, onderwijs, werknemers- en werkgeversorganisaties en andere partners, biedt een mooie basis voor het doorontwikkelen naar een dekkend ondersteuningsaanbod voor werkgevers en inwoners en een laagdrempelige toegang tot advies en ondersteuning.
In 2024 is een eerste schets van het Werkcentrum en de samenwerking tussen de verschillende partijen gemaakt. In 2025 start het transitiejaar van het Werkcentrum, waarin verschillende ambities gerealiseerd moeten worden. Als kwartiermaker speel je een cruciale rol in het bijeenbrengen van de samenwerkingspartners, het verbinden van dienstverlening, en het vormgeven van het Werkcentrum. Uiteindelijk zorg je als kwartiermaker voor een soepele transitie naar een volledig operationeel werkcentrum en leg je de basis voor een duurzame en effectieve samenwerking in de arbeidsmarktdienstverlening.
Wat worden je taken:
- Inrichten van het werkcentrum:
- Ontwikkelen van een strategisch (inrichtings-)plan voor het Werkcentrum, in nauwe afstemming met het transitieteam en te vormen Kernberaad, waarin een respectievelijk ambtelijke en bestuurlijke vertegenwoordiging deelneemt van de betrokken samenwerkingspartners in Werkcentrum.
- Implementeren van het hierboven beschreven inrichtingsplan.
- Ontwerpen van (werk-)processen en opstellen van plannen.
- Begeleiden van de transitie naar een volledig operationeel werkcentrum.Coördineren van zowel fysieke locaties van het werkcentrum als één online loket.Coördineren van de inrichting en operationele opstart van het Werkcentrum.Organiseren van bijeenkomsten en workshops voor stakeholders.Samenwerken met coördinatoren van bestaande loketten en uitvoeringsorganisaties.
- Actief deelnemen aan regionale netwerken en het samenbrengen van verschillende partners.
- Planning en coördinatie:
- Maken van een detailplanning voor in ieder geval 2025 en 2026 met de benodigde stappen voor het realiseren van een operationeel werkcentrum.
- Vormgeven van gidsfuncties:
– Bepalen wat er nodig is voor de gidsfunctie. Zorgen voor een klantgerichte dienstverlening aan zowel werkzoekenden als werkgevers.
– Uitwerken van de samenwerking tussen gidsfunctionarissen en het uitvoeringsteam/partnerorganisaties.
– Verkennen welke organisaties de gidsfunctie leveren aan het werkcentrum en hoe deze gefinancierd worden. - Vormgeven van transitie van werkgeversdienstverlening in Werkcentrum
– Bepalen wat er nodig is voor de opname van werkgeversdienstverlening in het Werkcentrum en voor een goede geleidelijke transitie.
– Uitwerken van de samenwerking tussen werkgeversdienstverlening in het Werkcentrum en andere partijen die diensten verlenen aan werkgevers (o.a. ondernemersloketten van gemeenten, Ontwikkelingsbedrijf NHN). - Aantrekken en coördineren van personeel:
– Aantrekken van een coördinator Werkcentrum, en vormgeven van de kaders en verantwoordelijkheden van de rol.
– Functionele aansturing van de coördinator Werkcentrum en, tot deze coördinator in dienst is, functionele aansturing van overig personeel binnen het werkcentrum. - Inrichten van de organisatiestructuur:
– Verder ontwikkelen en implementeren van een passende organisatiestructuur, in nauwe afstemming met transitieteam en Kernberaad. - Monitoring en evaluatie:
– Opzetten van systemen voor monitoring en evaluatie van de dienstverlening (zowel kwalitatief als kwantitatief), activiteiten en resultaten van het werkcentrum.
– Het inzichtelijk maken van de hiaten in de gezamenlijke arbeidsmarktdienstverlening en het opstellen van verbetervoorstellen.
– Rapporteren, afstemmen en toetsen van voortgang aan het transitieteam, het in te richten Kernberaad en het te vormen Regionaal Beraad. - Ontwikkelen van een lange-termijn strategie:
Opstellen van een lange-termijn strategie voor het inzetten van het impulsbudget.
Functie-eisen: welke kennis en vaardigheden heb je?
- Minimaal vijf jaar aantoonbare ervaring in de arbeidsmarkt dienstverlening.
- Een duidelijke visie op de arbeidsmarkt dienstverlening en de verdere ontwikkeling ervan.
- Brede kennis van politieke en bestuurlijke ontwikkelingen met betrekking tot de SUWI-wet.
- Gedegen kennis van bestuurlijke en organisatorische structuren en functionele verhoudingen.
- Ervaring met het leiden van programma’s en het aansturen van teams.
- Minimaal HBO-werk- en denkniveau
- Ruime kennis en ervaring met projectontwikkeling, programma- en projectmatig werken binnen netwerkorganisaties, en kennis van public service design.
- Het vermogen om in een dynamische werkomgeving onafhankelijk te opereren en met partners werkbare afspraken te maken.
- Sterke organisatorische en coördinerende vaardigheden.
- Uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen om effectief samen te werken met diverse stakeholders.
- Kennis van en ervaring met (bij voorkeur publiek-private) governance structuren en monitoring en evaluatie systemen.
- Creativiteit: nog niet alle kaders van de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur staan vast. Deze rol vraagt om creativiteit om in gezamenlijkheid met de partners regionale oplossingen te bedenken voor opgaven waar geen landelijke sturing op wordt gegeven.
Waarom is deze baan aantrekkelijk?
- Samenwerken met bevlogen professionals
Je werkt nauw samen met een diverse groep bevlogen professionals waaronder, loopbaanadviseurs, beleidsmakers, directeuren en bestuurders die gedreven zijn om de arbeidsmarktdienstverlening samen verder te ontwikkelen.
- Betekenisvol werk
Jouw rol helpt niet alleen mensen, maar versterkt ook de regio Noord-Holland Noord door betere verbindingen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te realiseren.
- Stevige basis in de samenwerking
Korte lijnen en heldere samenwerkingsstructuur maken het mogelijk om snel te schakelen en effectief samen te kunnen werken.
- Innovatief en toekomstgericht
Je werkt mee aan het vormgeven van moderne arbeidsmarktdienstverlening gericht op de uitdagingen van vandaag en morgen.
Voorwaarden
Je bent vanaf 1 april 2025 beschikbaar voor gemiddeld 32-36 uur per week voor een periode van een jaar met een optie tot verlenging. De gesprekken bij de opdrachtgever staan gepland in week 5 en 6.
Geïnteresseerd?
Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je snel, maar uiterlijk 26 januari 2025 te reageren door je CV en motivatie te mailen naar ronaldkoenen@rpa-nhn.nl. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Martin Stempher (06 43 03 99 55) of Anne Engelbrecht (06 11 44 51 68).