donderdag 17 april 2025

Functie-eisen worden losgelaten door werkgevers

Uit een grootschalig enquêteonderzoek van UWV blijkt dat werkgevers functie-eisen vaker loslaten. Van de werkgevers die in de afgelopen 2 jaar vacatures vervulden, gaf 71% één of meerdere keren een kandidaat een kans, ook als deze niet volledig voldeed aan alle gestelde functie-eisen. Vooral werkgevers die krapte op de arbeidsmarkt ervaren kiezen hiervoor. 

Vakkennis en werkervaring vaakst losgelaten

Aan het onderzoek deden 2.300 werkgevers uit bijna alle bedrijfssectoren mee. Vakkennis en jaren werkervaring worden het vaakst losgelaten. Ook nemen werkgevers vaker kandidaten aan zonder de gewenste vaardigheden of diploma’s en certificaten. Het aandeel werkgevers dat in de afgelopen 2 jaar een kandidaat in dienst nam die niet aan de gewenste eisen voldeed, verschilt per sector. Het aandeel is het grootst in het openbaar bestuur, verhuur en overige zakelijke diensten. In de sectoren financiële dienstverlening, ICT en cultuur, sport en recreatie is het aandeel het kleinst. Het volledige onderzoek is te lezen in het onderzoeksrapport.

Meer inzet scholing en aanpassing takenpakket

Bijna alle werkgevers die kandidaten hebben aangenomen die niet aan alle functie-eisen voldoen, geven aan dat ze de kandidaat binnen de organisatie laten leren van collega’s of de leidinggevende. Ook wordt vaak genoemd (74%) dat scholing wordt ingezet om te zorgen dat de kandidaat aansluit bij de gevraagde functie-eisen. Werkgevers die meer last hebben van de krappe arbeidsmarkt, bieden vaker een opleiding, training of cursus aan dan werkgevers die hier geen last van hebben. Verder geeft ongeveer 42% van de werkgevers aan het takenpakket van de kandidaat aan te passen wanneer een kandidaat niet aan de gevraagde eisen voldoet. Een klein deel van de werkgevers neemt andere maatregelen. Zoals het inzetten van een (externe) coach of het aanpassen van de werktijden om de kandidaat op functie-eisen aan te laten sluiten. 

Aanpassingsvermogen wordt belangrijker

Uit het onderzoek blijkt ook dat werkgevers aanpassingsvermogen belangrijker vinden op werkvloer. Het is belangrijk dat medewerkers hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen om goed mee te gaan met veranderingen in het werk. 73% van de werkgevers verwacht dat aanpassingsvermogen de komende 5 jaar belangrijker wordt. Dit heeft mogelijk te maken met technologische ontwikkelen, zoals het toenemend gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). 

s’-Heeren Loo laat diploma-eisen los: “Het belangrijkste is hart voor de zorg”

Ook in de regio worden eisen losgelaten bij het aannemen van kandidaten. Een voorbeeld hiervan is ’s Heeren Loo. “We plaatsen geen traditionele vacatures meer. Met verhalen en beelden enthousiasmeren we mensen voor de gehandicaptenzorg. We gaan altijd met mensen in gesprek om te ontdekken wat past. We kijken naar wat iemand al bezit en nog nodig heeft om beroepsbekwaam te worden.” vertelt Saskia Braveboer, coördinator leren en ontwikkelen bij ’s Heeren Loo. Daarbij werkt de organisatie nauw samen met partners als het Werkgeversservicepunt (WSP) en UWV. Zo voerde Petra ter Brugge van het WSP samen met Lisanne een gesprek met ’s Heeren Loo. Ondanks haar hart voor de zorg, bleek regulier onderwijs niet passend en kon ze moeilijk een opleiding in de zorg volgen. Dankzij de inzet van meerdere partijen kon zij tóch aan de slag. Inmiddels werkt ze met veel plezier en vertrouwen bij ’s Heeren Loo. Zij heeft haar praktijkverklaring behaald en gaat nu door met het volgende niveau praktijkleren.

Aanbod maatwerk en snelle procedures trekt werkzoekenden

Recruiter Laura van Lokhorst van ’s Heeren Loo ziet dat het aanbieden van maatwerk in opleidingstrajecten en mogelijkheden om te ontwikkelen veel werkzoekenden aanspreekt. Dit gecombineerd met snelle procedures, zoals het snel plannen van gesprekken, werkt erg goed bij het werven van nieuwe medewerkers op deze krappe arbeidsmarkt.

WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord dalen
In Noord-Holland Noord verstrekte UWV eind maart 6.001 WW-uitkeringen. Dat zijn 82 WW-uitkeringen minder dan eind februari. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord afgelopen maand met 1,3% afgenomen. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 0,1%. Vergeleken met maart 2024 is het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord met 7,2% gestegen.

Meer nieuws