donderdag 30 mei 2024

Inholland aan de top: Student Companies veroveren eerste én tweede prijs bij finale Jong Ondernemen

Ook dit jaar schitterden de studentondernemingen van Hogeschool Inholland tijdens de landelijke verkiezing van stichting Jong Ondernemen, gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. De titel Best Student Company van het jaar 2024 was voor team Hulpey, dat nu door mag naar de Europese finale op Sicilië begin juli. Team Saga Medical Solutions behaalde niet alleen een eervolle tweede plaats, maar sleepte bovendien de prestigieuze FedEx Award én Delta Cargo Innovation Award in de wacht. In de teams deden studenten mee van Inholland Alkmaar, Haarlem en van NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden.

Ieder jaar organiseert Jong Ondernemen de verkiezing voor beste Student Company van Nederland, waarbij de minor Innoveren & Ondernemen van Inholland Alkmaar consequent uitblinkt. Al jaren domineren hun teams de landelijke finale, en ook werd de Europese titel al eens veroverd. Tijdens de multidisciplinaire minor leren derde- en vierdejaarsstudenten wat het betekent om zelf te ondernemen. In vijf maanden tijd ontwikkelen ze een duurzaam en innovatief concept, stellen zelf een ondernemingsplan op, werven aandeelhouders en brengen hun product daadwerkelijk op de markt. Zo ontwikkelen ze belangrijke ondernemende vaardigheden zoals flexibiliteit, creativiteit en het vermogen om kritisch en probleemoplossend te denken en samen te werken. Daarbij wordt er nauw samengewerkt met Ondernemend Alkmaar, BDO-accountants en het Inholland Innovatielab.

Kracht in een handomdraai

“Deze overwinning is de kers op de taart”, juicht student-ondernemer Caspar Mooijman (Bouwmanagement & Vastgoed) van Hulpey. “Sicilië stond al vanaf dag 1 in onze roadmap, maar dat die droom, na maandenlang keihard werken, dan echt uitkomt – dat is echt onwerkelijk.” Het team bestaat verder uit Kaj Otten, B’Elanna van der Park, Meike Kruijer (Technische Bedrijfskunde) en Wiebe Sluijter (NHL Stenden). Zij ontwikkelden het Sleutelmaatje, een hulpmiddel voor mensen met reuma of handproblemen dat sleutels omdraaien in het slot vergemakkelijkt. “Er bestonden al enkele minder goed functionerende oplossingen, maar ons product is eenvoudiger in gebruik, universeel en volledig duurzaam.” 

Het multidisciplinaire aspect pakte binnen hun team heel goed uit: hun persoonlijkheden, achtergronden en specialiteiten sloten perfect aan en iedereen pakte een eigen rol. “Uniek aan de minor is dat je in een veilige omgeving gaat ondernemen. Fouten maken mag, dat is ontzettend leerzaam.” Hoogtepunten? “Dat we tweehonderd stuks hebben verkocht en uiteraard de titel. Dat je zo’n succesvolle startup hebt opgezet, dat is een wel heel mooie opstap voor je carrière.”

Streven naar een duurzame zorgsector

Ook voor Saga Medical Solutions overtrof de finale elke verwachting. “Het was superindrukwekkend!” zegt Samuel Poldervaart (Bouwkunde). “Die buzz van het daar zijn, onze pitch, alle geïnteresseerden die op je af komen.” Samen met Eddie Arenoe (Elektrotechniek), Richard Pureveen, Levi Vreeker en Mees Jansen (Technische Bedrijfskunde) richtte hij Saga op. “Nederlandse zorginstellingen zijn jaarlijks verantwoordelijk voor 8 megaton CO2-uitstoot – dat is 7% van het totaal! Daarom willen we een van de grote veroorzakers van afval, het veel gebruikte kartonnen nierbekkenbakje, vervangen door een circulair alternatief, dat bovendien makkelijk schoon te maken is.” Saga staat al geregistreerd bij de KvK, met uitbreidingsplannen voor Europa en daarbuiten.

“Je leert vooral door te dóen”, benadrukt mede-oprichter Richard. “Je kunt wel van alles bedenken vanachter je bureau, maar zelf de markt opgaan met een half-af product om feedback op te halen, is andere koek. Dan sta je soms trillend op je benen. Uiteindelijk is ondernemen ook een confrontatie met jezelf: wat zijn mijn sterktes, zwaktes, hoe reageer ik? Die persoonlijke ontwikkeling vind je nergens anders.”

Circulair innoveren en ondernemen

Met maar liefst zeventien teams en meer dan honderd deelnemers blijft de minor groeien. “We focussen steeds meer op circulair innoveren. Dat spreekt duidelijk aan, ook buiten Inholland, wat het interdisciplinaire karakter versterkt en ons programma verrijkt”, aldus Nol Graas, samen met Annemarie Hoffman en Claudia Breuls coördinator van de minor. “Het draait allemaal om ondernemende vaardigheden, die je zowel intern als extern kunt inzetten, en om het leren toepassen van innovaties binnen een bedrijf op een circulaire manier.”

“Het leuke is dat ze allemaal hun eigen expertise en kennis meebrengen en van daaruit samen een onderneming opbouwen”, vindt Annemarie. “Neem Hulpey; ze vonden de perfecte taakverdeling, werkten samen met sleutelspeciaalzaken door heel Nederland, en kwamen met een product dat onder meer de zelfredzaamheid van ouderen ondersteunt, wat het maatschappelijk hartstikke relevant maakt. Ook team Saga opereerde vanaf het begin superprofessioneel: ze hebben hun alternatieve nierbekkenbakje continu doorontwikkeld, in overleg met diverse grote zorginstellingen. Hun doorzettingsvermogen heeft al heel veel waardevolle contacten voor de toekomst opgeleverd.” Claudia besluit: “We zijn apetrots op beide teams met hun spatzuivere pitches en prachtige producten. Ze hebben het fantastisch gedaan!”

Meer nieuws