Het is herfst. Redelijk zonnig met hier en daar wat regen. Het wordt langzaamaan kouder en vroeger donker. Truien komen uit de kast en de eerste pepernoten liggen alweer in de winkel. Het najaar staat voor de deur. En zoals je je goed kunt voorbereiden op de kou met een extra trui, kun je je ook mentaal goed voorbereiden voor een vitaal najaar.
Voor velen is oktober een drukke maand. De wat rustigere periode van het jaar is afgelopen, afspraken nemen weer toe, meer mensen willen wat van je. Grote kans dat je met veel dingen tegelijk bezig bent. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het maakt ons wel kwetsbaarder voor psychische klachten.
Het is aangetoond dat met het invallen van de herfst- en wintermaanden er ook meer psychische klachten ontstaan. Kortom, de herfst nodigt ons uit om eens na te denken over wat je doet voor je eigen mentale gezondheid. Hoe ziet dat er voor jou uit; zorgen voor je mentale gezondheid?
Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om meer te gaan bewegen? Een recent Australisch onderzoek met 130.000(!) proefpersonen wijst uit dat voor mensen met depressie of angst sporten 1,5 keer effectiever is dan medicijnen. Dat het is aangetoond dat bewegen goed is voor je mentale gezondheid, is niets nieuws. Er zijn al meer studies naar gedaan met steeds dezelfde uitkomsten. Geen schokkend nieuws dus, maar wel indrukwekkend op deze schaal. Sporten werkt extreem goed tegen symptomen van depressie of angst.
Als je denkt dat je nooit te maken zult krijgen met psychische klachten dan heb je het mis. Want één op de twee Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met psychische klachten en ruim een kwart van alle Nederlanders liep er in 2022 mee rond. Een kans dus van 50% dat jij er zelf ook mee te maken krijgt in je leven. In deze cijfers staan de angststoornis en depressie hoog genoteerd als veelvoorkomende klachten.
De kans dat iemand in je omgeving te maken krijgt met psychische klachten is dus zo goed als zeker. Als naaste of als hulpverlener kun je een rol spelen in iemands herstel. Daarbij kun je natuurlijk denken aan een goed gesprek, maar je zou ook kunnen denken aan samen sporten. Dus heb je binnenkort een gesprek met iemand met psychische klachten? Maak eens een fietstocht samen!
En het mooie is: sporten werkt supersnel! Juist korte interventies waarbij mensen twee of drie keer per week gingen sporten voor maximaal 12 weken blijken het meest effectief om psychische klachten te verminderen.
Herfst is niet alleen een meteorologisch verschijnsel, het zit ook in je hoofd. Kom lekker in beweging als voorbereiding op het koudere weer. Je trekt je truien toch ook uit de kast?
Wat is project Hoofdzaak Werkt?
In Noord-Holland Noord hebben samenwerkingspartners de handen ineengeslagen om meer bewustzijn en deskundigheid te creëren rondom mentale gezondheid op de werkvloer en in de re-integratie naar werk. GGZ, gemeenten, UWV en WSP werken samen aan een mensgerichte benadering. Daarbij staat centraal dat de behoefte van de medewerker/cliënt wordt uitgesproken en hoe we als omgeving kunnen helpen om die behoefte in vervulling te laten gaan. De samenwerking rondom mentale gezondheid is gebundeld in het project Hoofdzaak Werk Noord-Holland Noord. Projectcoördinatoren Marius Wenker en Brechtje de Nie coördineren samen met een actieve projectgroep de acties rondom het thema mentale gezondheid in Noord-Holland Noord.
Op het gebied van mentale gezondheid valt nog een wereld te winnen. Op het werk, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld in de bewustwording en de acceptatie van het thema. Laten we kijken wat we als mens voor elkaar kunnen betekenen. Wat kun jij voor een ander doen? Herken je de signalen van een goede en een mindere dag bij jezelf en bij anderen? En wat zou je daar nog in willen leren?
Laat het ons weten via de mail.